Helgelandsmoen når du på en kort kjøretur sør fra Hønefoss. Denne lille bygda forbindes ofte med sin militærleir. Den er nå nedlagt, og har etterlatt seg verneverdige bygninger i og rundt næringsparken som ligger der i dag. Her finnes også kafé/kunstgalleri med særpreg, samt Ringeriksbadet for de som vil svømme.
Med næringsparken kom virksomheter innen kunst, industri, helse og rehabilitering på Helgelandsmoen. Flere kunstnere holder til her, blant dem Per Inge Bjørlo som står bak seks av skulpturene på Oslo Lufthavn. Det må være noe med Helgelandsmoen som appellerer til kunstnere.
Munch og Helgelandsmoen
Edvard Munch tilbrakte flere somre i Helgelandsmoen på besøk hos sin far, som var militærlege her i perioden 1879–1882. Edvard opplevelsene sine i Helgeland og omegn i brev til familien sin. Han synes veien mellom Norderhov og Helgelandsmoen var usedvanlig vakker, og han tegnet flere skildringer fra militærleiren. I 1882 skal han ha malt Sykestuen på Helgelandsmoen.
Gamle minner
Naturkirken ”Furuhald” er et spesielt syn. Den var ferdig utgravd ca. 1893 og kan minne om et gresskledd miniatyramfi. På Helgelandsmoen står det også et stabbur fra tidlig 1800-tallet. I 1983 ble det samlet tomflasker og holdt dugnad for å kunne omskape stabburet til et kapell.
Galleri Klevjer
Ved inngangen til næringsparken ligger Café 1920 i et stort, gult og fredet trebygg som har vært både kornlager og militærdepot. Her går servitrisene med nette uniformer gjenskapt fra 20-tallets Kullerud Kafé i Hønefoss. Kafeen var kjent som Hønefoss’ fineste til den ble nedlagt i 2009, og eieren har forsøkt å gjenskape den gamle kafeen i et av rommene på Café 1920. Kafeens tilstøtende bygg fungerer som kunstgallerier.
Se også opp for den sjarmerende gavebutikken Lille Hjerterom.