Hadeland Glassverk

Hadeland Glassverk er en av Norges mest besøkte turistdestinasjoner, med design og glassblåserkunst som trekker besøkende fra alle verdens hjørner. I en anmeldelse fra 2012 skrev VG: ”Her kan man bruke flere timer”. Man kan prøve glassblåsing selv, kjøpe originalt glass og porselen på fabrikkutsalget og delta i sesongbaserte aktiviteter for hele familien, samt nyte god mat på spisestedene i Hadeland Glassverks historiske bygninger.

Hadeland Glassverks historie

Hadeland Glassverk er det lengst eksisterende glassverket i Norge. Det ble anlagt på Jevnaker i 1762, og tok etter 1765 over produksjonen av glassflasker som tidligere var tilknyttet Aas grønne glasshytte. Hadeland produserte i begynnelsen hovedsakelig flasker, medisinglass, glass til husholdningsbruk og apotekerglass.

Da Ole Christian Berg tok over som bestyrer i 1852, utviklet glassverket seg i en forrykende fart. Man begynte å produsere vinglass, vaser, boller, fat og mer, og etter hvert produserte verket virkelig vakre ting både i vanlig glass og krystall. I 1920-årene gikk verket fra å ta modeller av glass fra andre europeiske land til å utvikle sine egne.  

Fra 1898 til 1982 var Hadeland Glassverk en del av A/S Christiania Glasmagasin. I dag er glassverket et eget aksjeselskap.

Hønefoss–Hadeland Glassverk

Buss 221 går fra Hønefoss sentrum til Hadeland Glassverk omtrent ti ganger i døgnet. Turen tar rundt 25 minutter. Rutetider finner du på Brakar AS sine hjemmesider.

Åpningstider Hadeland Glassverk

Hadeland Glassverk holder åpent hver dag hele året. (Oppdatert 03.08.15.)

 

Tips om innhold

Er det noe du savner på sidene våre? Har du gode tips?
Send oss en e-post her: